Skip to content
All posts

Julklapp eller julbord till mina anställda. Vad får jag ge?

Julen är en tid för glädje och uppskattning, och vad bättre sätt att visa din tacksamhet än genom omtänksamma julklappar till dina anställda och kunder? I detta blogginlägg delar vi inte bara inspiration för kreativa julklappar utan ger även några värdefulla tips kring bokföring och skatteregler.

Julklappar till anställda:

Att ge en julklapp till dina anställda är inte bara en fin gest utan kan också vara skattefritt om du följer några enkla regler. Som företagare har du möjligheten att ge en julklapp till ett värde av 500 kronor inklusive moms, utan att det blir en skattepliktig förmån för den anställde. En möjlighet du inte får missa! Även om du är ensam i ditt aktiebolag så räknas du fortfarande som en anställd! Viktigt att tänka på är att gåvan inte kan vara pengar, utan fundera ut en fin sak eller kanske ett presentkort som inte kan bytas ut mot pengar. Julklappen måste också ges till en större grupp anställda. Ges den till enstaka personer så ses det som en förmån och ska därför beskattas. 


Men vad kan man ge för julklappar?

  • Låt de anställda välja! Ge dem ett presentkort från en hemsida med flera valmöjligheter
  • Något ätbart? En delikatesslåda eller chokladask kanske uppskattas?
  • Biobiljetter funkar alltid! Speciellt om du har yngre medarbetare

Avsluta året med en fest!

Att avsluta året med en julfest är ett utmärkt sätt att skapa gemenskap och fira framgångar. Kom ihåg att intern representation inte är avdragsgill, men genom att inkludera utbildning, boka en föreläsning och skapa en konferensliknande atmosfär kan du göra det till en avdragsgill händelse. Det är bland annat viktigt att tänka på att planera in sex timmar av aktiviteter under dagen och att ni gör det till obligatoriskt med närvaro för de anställda. 

Vill ni hellre bjuda på julbord eller jullunch går det såklart också. Det räknas som intern representation och är inte avdragsgillt. Men du kan lyfta momsen för mat och dryck upp till 300 kr per person. Julbordet kan självklart få kosta mer, men det går endast att dra momsen upp till 300 kr. Kringkostnader som exempelvis musikunderhållning är avdragsgillt med 180 kr exklusive moms per person. 


Julklappar till kunder.

Att ge julklappar till kunder kan vara ett fint sätt att stärka er relation. Skattereglerna är dock annorlunda för kunder och kräver mer försiktighet. Julklappar till kunder är som regel inte avdragsgilla. För att vara avdragsgillt måste:

  • Julklappen till kunden vara en representationsgåva eller reklamgåva.
  • Den måste vara personlig och ges i direkt anslutning till ett representationstillfälle.
  • Ha ett värde på max 300 kr exklusive moms. Belopp över detta är inte avdragsgillt.

Det skulle till exempel kunna handla om en mugg, kalender eller penna med företagets logga på. 

Ägna julen åt välgörenhet:

Julen är också en tid för att tänka på andra. Företag har möjlighet att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer och därigenom göra en positiv inverkan på samhället. Trots att gåvan inte är skattemässigt avdragsgill, är den fortfarande en meningsfull gest. Och ger ni gåvan i företagets namn och väljer organisationen själv så undviker ni förmånsbeskattning på de anställda. 

Oavsett om du väljer att ge julklappar till dina anställda eller kunder, eller om du vill ägna julen åt välgörenhet, är det viktigt att följa skatteregler och hålla sig inom avdragsgränserna. Att sprida julglädje på arbetsplatsen är en fin tradition som skapar positiva minnen och stärker relationer. Så, låt julklappsjakten börja och skapa en magisk jul för både dina anställda och ditt företag! 🎁🎄

hi