Skip to content
All posts

Varför är det viktigt att få in underlag för moms i tid?

Att hantera momsredovisning kan vara en komplex och tidskrävande uppgift för företag. För att säkerställa att processen går smidigt och att du inte hamnar i onödiga komplikationer med skattemyndigheter är det viktigt att du lämnar in ditt underlag i tid och med fördel att inlämningen sker digitalt. En av de mest uppenbara anledningarna är att undvika böter och straffavgifter.  Som er redovisningskonsult så vill vi vara säkra på att vi hinner bokföra allt i tid till att momsen ska vara inne.

Har du anlitat en redovisningsbyrå för att hjälpa dig med bokföring och momsredovisning så kommer du säkert få en uppmaning om att lämna in dina underlag inför momsredovisningen. Vad menar redovisningskonsulten när de ber om underlag? Det kanske är en självklarhet för de som jobbar med bokföringen men som företagare så kanske det inte är lika uppenbart.  Nedan listar vi några exempel på vad ett underlag kan vara. 

 

 • Fakturor:
  Fakturor som du har utfärdat till dina kunder och fakturor som du har mottagit från leverantörer är nödvändiga för att beräkna den moms som ska redovisas.
 • Kvitton:
  Kvitton för småinköp och utgifter är viktiga att spara eftersom de styrker dina kostnader och därmed påverkar din momsredovisning.
 • Bankutdrag:
  Bankutdrag visar alla transaktioner som har ägt rum på ditt företags bankkonto. Den kan användas för att följa och bevisa dina finansiella transaktioner.
 • Kontrakt och avtal:
  Om du har speciella arrangemang eller avtal som påverkar momsredovisningen, såsom autogiro- eller leasingavtal, är det viktigt att ha dessa dokument som underlag.
 • Reseräkningar:
  Om du har företagsresor och behöver återfå moms på utgifter som resor och boende, måste du ha reseräkningar som underlag.
 
Att ha alla dessa underlag ordentligt organiserade och redo i tid kan göra hela momsredovisnings-processen smidigare och mer exakt. Det minskar risken för felaktigheter och hjälper dig att uppfylla skattelagstiftningens krav. Minska risken för eventuella fel samt spara tid genom att underlagen kommer in löpande via ett digitalt verktyg.
 

Sammanfattningsvis är tidig inlämning av underlag en grundläggande princip för en framgångsrik momsredovisning. Genom att undvika förseningar och fel kan du säkerställa att din verksamhet håller sig på rätt sida av skattemyndigheterna och att du kan fokusera på tillväxt och framgång istället för att bekymra dig över skattemässiga komplikationer. Så, se till att du har ditt underlag i ordning och lämnar in det i tid för en smidigare momsredovisnings-process.

 

hi